divendres, 26 de desembre de 2008

La sauna del Club.

Aquest matí he anat a fer una sauna. La sauna del Club Natació és l’espai amb major concentració per metre quadrat d’essència xiscagardiana. Un minúscul racó on s’hi concentra tot i on tot es comenta.
Us en podreu fer una idea si us dic que en tot l’espai que ocupen el suadero, la sala d’espera, les dutxes i el canviador no hi cabria ni l’equivalent a mija Teisa, malgrat tot, allà s’hi concentra parròquia de tots els racons i estaments de Banyoles i comarca.
La sauna del club es regeix pels seus propis codis, és un reducte exempt de qualsevol llei, directiva o carta magna oficial i on amb prou feines hi té incidència la normativa de règim intern del Club Natació.
Allà dins, tothom és molt important alhora que ningú no és més que un individu conill amb una tovallola o un banyador, a molt estirar. Un regidor de l’ajuntament de Banyoles, per exemple, és una autoritat a tota la localitat menys a la sauna del club on és molt probable que hagi de demanar permís a un conductor del camió de les escombraries per tirar unes gotetes de sinus a les resistències, o que hagi d’esperar-se dret a l’entrada fins que un funcionari de la brigada municipal decideixi que ja en té prou i accedeixi a cedir-li el lloc. Pocs metres quadrats de pura anarquia xiscagardiana on s’ignoren els galons i qualsevulga dels mil organigrames socials establerts.
Quan s’entra a aquest espai situat als sòtanus de l’edifici, un té la sensació que s’atura el temps. No saps mai què ni qui t’hi trobaràs i tampoc de què es parlarà, però saps segur que et predisposes a viure uns instants exclusius i que no podrien succeir ni reproduir-se a cap altre indret del món.
El que sigui que passi al món és comentat a la sauna tot suant la cansalada. Allà, les tertúlies improvisades es succeeixen, s’enganxen i muten de forma excepcional, convertint tots els saunistes en comentaristes experts en la més remota de les matèries.
Us parlo d’un indret on els debats no es guanyen mitjançant l’argumentació, es guanyen per volum de veu i sobretot o per resistència a altes temperatures. Quan un té la sensació que està a punt de perdre, que els rivals són superiors en efectius i decibels, sempre li queda l’opció de tirar dos cullerades peroleres a unes pedres roents tot desitjant capgirar la situació. Qui primer abandona el recinte n’és indiscutible perdedor. Aleshores, aquest ja sap i accepta que serà fortament criticat i deshonrat per la resta d’individus resistents a immediata i sobtada onada de calor.
La sauna del club, un espai digne de la millor de les pel·lícules del nostre director comercial. Un enorme potencial en personatges amb un guió imprevisible i particular, digne de la nostra grandesa amb tovallola a la cintura i posada, pel cap baix, a vuitanta graus.

1 comentari:

Sacutell ha dit...

Benvingut a l’aplec!
Els incondicionals del comentari et creiem perdut per la causa i que no et veuríem fins desprès de dirigir el concert de cap d’any a Viena.