dissabte, 21 de febrer de 2009

El jutge i el passat

El jutge ahir es va mirar al mirall. El primer que va beure és la cara d'encantat que fa. Va tancar els ulls per intentar veure-hi millor. Però, de cop, van tornar velles imatges del passat. La seva cara es va començar a desdibuixar. I va veure les cares d'alguns detinguts que després de passar per les cambres d'interrogatoris desfilaven pel seu despatx. Els detinguts tenien la cara masegada, botida, els ulls d'un color de sang vivíssima. Els detinguts parlaven atropelladament narrant-li al jutge el pas per l'infern, els cops, les vexacions, les descàrregues, tot l'enfillall de misèries. El jutge no els mirava, els contestava amb la seva indiferència funcionarial. Els detinguts desesperats reclamaven que algú els auxiliés, que algú obrís una finestra per poder respirar. El jutge tancava la carpeta polsegosa i els despatxava amb una frase de rutina. El mirall, però, el despertà a la realitat de tots els masegats i colpejats: veié milers de cares, milers de rostres, milers d'ulls, sentí a través del mirall totes les portes de la comissaria, tots els cops d'interrogatori, tots els crits i tots els plors. Sentí els clams, els precs, les veus trencades, les veus de l'asfixia. Tancà de nou els ulls i féu dos passos enrere. Sentia dins el seu cap els cops de la guia de telèfon, la fressa de les aixetes, els crits marcials dels torturadors. Li va venir cap rodo, li va venir un ofec al pit. I va sentir escanyat com si algú li col.loqués una bossa de plàstic al cap i l'apretés en el seu coll. Va haver de córrer cap a urgències perquè li administressin un sedant. Pel camí cap a casa va llegir que algú havia escrit en una paret "el passat ja és aquí".

2 comentaris:

Comitè d'Orriols ha dit...

M'he endescuidat que dedico aquesta nota al fill de l'Alemany, a en Ros, a en Puigdemont, a en Marcel de les Planes, a la pubilla de Can Teixidor del Terme i a en Mustafà banyolí que ara para per Girona. Ells ja saben perquè.

Sacutell ha dit...

Crec que el pitjor de tot es la negació de la evidencia. I més si qui la nega es qui ens hauria de protegir del mal us de la força. Es pornogràfic de la manera que s’atreveixen a criticar qui la practica i coneixen perfectament l’ús que en fan els seus sicaris.