diumenge, 31 de maig de 2009

Busco babyolis

Fa dies que busco una babyoli i no la trobo enlloc. Aquesta maquieta creada per la ment inventiva d'en Julbe dels curtits ha desaparegut del mercat banyolí. Ens passa molt sovint: fem coses, fem bones coses i ens falla la part final de la promoció. Si a Hong Kong un xino hagués creat una maquineta similar, avui en dia aniria amb un carro d'or i saludaria al món des de la seva torre de cent pisos. En canvi la babyoli ha desaparegut. En Julbe va aconseguir un prodigi fabulós i fastuós: véncer el misteri de la santíssima trinitat de l'all i oli. Una salsa que es reserva només pels iniciats i que esquiva a molta gent. L'all i oli ha donat l'esquena a molts cuiners cèlebres. Jo estic segur que aquell noi de Roses que fa tantes coses rares no sap fer un allioli de part de bo. Però en Julbe s'ho va mirar durant molt de temps, i inventor de raça com és, va aconseguir trobar el forat del gat. Després es tractava de trobar-li un nom i se li va acudir fer un homenatge a una altre creació seva, la filla, de nom Bàrbara. El resultat és un petit electrodomèstic que integra modernitat i tradició, és a dir un motor i el grandíssim morter. L'oli es precipita a poc a poc i amb una precisió alemanya va parint la més sensacional de les salses mundials. Ja es poden posar a la cua la sala maionesa, el xató, la salsa dels calçots i tota la mandanga, però l'allioli és una divinitat que tots hauríem de venerar. Es per això que com un boig busco un lloc on venguin babyolis. Em podeu ajudar a sortir del mal pas?

4 comentaris:

En Samora ha dit...

Si per aquelles coses de la vida t'entrebanquessis amb una botiga d'aquestes, doncs ja sé que no faràs pas quatre passes per buscar-la, et demanaria que em compressis un recanvi del recipient que tira l'oli a la pastera del babyoli amb precissió alemanya (que dius tu). Un dia un parent carcamal el va cardar per terra i ja no hi ha pas collons de fer-lo lligar.

Nuri ha dit...

Hola, he trobat aquesta pàgina que és de la fàbrica:

http://www.allioli.com.es/Catalan/principalCATALAN.htm

Nuri ha dit...

Una altra:

http://www.acuista.com/x/398443-robot_cocina_babyoli_rc_16599/

Sacutell ha dit...

Es que a la Bàrbara li deien Babi i a mes amb pronunciació local.
El funcionament de l’artilugi no es senzill. Requereix un cert criteri en la quantitat de l’all que poses al morter. Però te un gran avantatge. Si no ten surts, vas a Vilavenut i l’inventor i fabricant estarà encantat d’explicar-ho.