dilluns, 4 de juliol de 2011

Sardanes remullades

"És l'Aplec, a ballar!". aquest és l'eslògan que els dirigents de l'Aplec de la Sardana han posat en el programa d'aquest any. Si, ja s'ha ballat, però em sembla que el que s'ha fet més és còrrer a la desesperada per buscar un bon aixopluc davant de la tamborinada i el ruixat que va caure cap al tard quan en el prat de l'estany vora l'estanyol els balladors puntejaven les sardanes de lluïment. Aquest 59 aplec va ser un èxit d'organització. Com sempre. Amb un repertori en que no hi faltaven sardanes dels clàssics banyolins com els germans Saderra, en Russendu Palmada i l'Enriquet del Cine. I especialment amb un record de dos Martirians (pel compositor Tià Font que ens va deixar fa poc, i en Gatallo, un dels impulsors de les Colles Sardanistes banyolines). S'han tocat sardanes dels Palet, i una d'especial dedicat a l'Atlètic Club de Banyoles, sardana molt original que té per títol "Atlètic (la sardana, no la birra)".Ells, compositor i jugadors, ja s'hi deuen entendre. Posats a dedicar, fins i tot es va tocar una sardana que tenia per títol El Brillant (per a en Quim Vidal, fill d'en Jaume). Ja veus, Brillant, tu sí que la brilles!. Enhorabona. I que consti que quan la tocaven brillava un sol que feia suar i sedejar (de set) molt més que els pobres desmais pansits que se'ls hi ha arrancat la carcanada de la soca de tant estirar el coll per poder arribar a glopejar una mica d'aigua de l'estany. I es que des que van treure la font de la Goja Filadora sembla que tot aquell paratge es va morint de set i d'angoixa. I mireu que és trist això de morir-se de set tenint tan a la vora l'aigua!.

A l'Aplec també n'hi ha que la ballen. I aquests son els organitzados, que a més de la cosa tradicional de l'Aplec, l'han culturitzat molt més amb exhibicions dels dos grups de l'Esbart Dansaire de Fontcoberta, i amb una fira-mercat amb participació de molts barris, del Club Hípic, de l'Atlètic Club, d'un grup de petanca i del gastrònom Jaumó. I amb una trobada de Puntaires -la sisena- i Patchworh. Jo, que no hi entenc res d'aquestes coses, m'he quedat glaçat quan m'han dit que feien Patchwork. Què coi és això del Patchwork?. Com que no he vist com ho feien, en arribant a casa m'he posat al Google buscant això del Pathwork. I mireu el que diu: és una tècnica de costura que consisteix a unir trossos de tela formant un disseny concret. Vaja!, que resulta que és allò que feien les modistes en aquells temps aprofitant trossos de roba per fer boates, voravius i tota la pesca. Que no em toquin més del voraviu!.
Com cada any, al paratge dels desmais hi ha hagut un dinar popular. Com que jo he dinat a casa, no us puc pas dir el que han menjat a la vora de l'estany. Em sembla que l'any passat van haver de marxar a corre-cuita amb el plat a la mà - o al cap fent de paraigua. Amb la pluja es va acabar l'aplec. I si aquest any han pogut dinar suposo que hauran menjat el plat típic d'arròs. Perquè com deia Rusiñol "no hi ha res que faci unir tant als homes com un bon plat d'arròs". De totes maneres, hagin menjat el que hagin menjat, bon profit a tots!. Alguns es deuen haver posat a dinar amb faixa i amb les espardenyes de pagès posades. perquè així s'anunciava en els programes: "Poseu-vos faixa i espardenyes. Nosaltres ja les portarem". Entre tots ho han fet tot.
Jo no sé si al final han arribat a ballar la darrera sardana de conjunt que tocaven les tres cobles. Era Baixant de la font del gat, que s'anunciava com a cloenda. Però, com que després de la desbandada general degut a la tronada i la ruixada, va tornar a sortir el sol i els remullats van poder estendre's assecant-se una mica, suposo que es van tornar a enllaçar les mans, dansant aquella sardana que anys enrere es tocava com a cloenda de la festa de la plaça Major i on tothom es desfeia de l'anella sardanística per còrrer com uns desesperats per fer allò que en aquells llunyans temps en dèien una animalada, perque encara no s'havia inventat la paraula castellana de gamberro. Però això ja son figues d'un altre paner.Un altre dia hi explicarem.

L'avi Oli

1 comentari:

Anònim ha dit...

He vist el programa, no coneixia "A les Guilleries", molt bona!