divendres, 4 de gener de 2013

La recepta de Fra Bonet de Porqueres


Entremig de papers esbarriats he trobat un article del joliu poeta banyolí, Joaquim Hostench, en el que ell, en els anys 30 de la dècada del segle passat, també regirant papers com jo mateix, ens escriu que va trobar un pergamí de Fra Benet de Porqueres de cap a darrers de l’any mil. Una bona troballa per transciure’l en aquests darrers dies de l’any 2012.  El manuscrit deia això:

“ En nom de Déu omnipotent, - si has ben present – tot quan tu ara legiràs – de llonga vida gaudiràs. – Entre les deu deixa lo llit – que temps hauras d’haver dormit, e amatent – cura d’anar prest per la dent – fen-te cuinar qualque costella – mellor que sien de vedella. – Ves-te’n bentost a passeijar – per haure ganes pel dinar, - que curaras sia nodrit – i haber-ne pugas bon profit. – No mengis brou – ni de gallina ni de bou,- car senyal es d’hom de pocs llucs – massa el ventrell omplir de sucs. – Un estofat – com a comens no es mal pensat; - pósi-hi també algun peix dels fins, - com son lubarro e langostins, - e algun cuixot – d’ànec, pollastre o d’indiot. – Procura anar-lo barreijant de tant en tant – amb quelqun veire de vi bo – e si es del ranci es molt meiló. – Fuma un cigar i a reposar – fins que’t deixondin pel sopar. – Que sia aquet –procuraràs ben lleugeret; - sopa, un entrant, rostit de bou, - e per un fluix ja ni haurà prou. – Diu el concell – que un bon ventrell fa un bon cervell. – Si cura tens de mantení – vuit de cavòries el magí – e de diners ple’l butxacó, - no hajas pas po, - que amb tot aixó i lliure d’afanys – pots arribá a viure molts anys. – Fill meu asso serva que he dit, - e lluny de dar-ho al oblit, - feu-ne bon us – Amén Jesús!.”

Doncs, aquí el teniu per pendre’n nota. No dic bona nota, perquè si el seguiu pas a pas, segur que fareu  un pet com un aglà. Bon any 2013.